Sivut

19.2.2014

Tavallinen hiihtoloman päiväreissu Tallinnaan


Lukemattomat matkat Tallinnassa ei tarkoita mitenkään välttämättä tylsään matkaan, vaan aluksi sumu ja kosteus muuttui nopeasti sateiseksi ja kaiken kastavaksi, alkuun vähän kurjaltakin tuntuvaksi olotilaksi. Tuo jään halkeilu ja lauttojen muodostamat vanat sai maiseman näyttämään jotenkin kiehtovalta. Muutamassa minuutissa oli kamera sateesta märkä ja kuvaajana vielä monta vertaa pahemmin.

Maiseman erityispiirteenä oli aluksi monokromaattisuus, väriasteikko maisemassa on äärettömän suppea, vaikka kuitenkin kuvat ovat värillisiä. Lähdin etsimään matkalta enemmän pintoja, linjoja ja jotain muuta, jonka jokaiselta matkalta muistaa aina tuoda. Vaikka olin varautunut käymään useammassakin paikassa, huomasin, ettei kuvan ottaminen tuntunut luontevalta kaikissa tilanteissa ja annoin periksi ajatukselle, että kuvaan lähinnä keskittyen siirtymiseen ja siihen maisemaan, mitä helmikuisella merellä voi laivalta nähdä. Tavallinen ja arkinen, hieman ehkä huonokin ilma saa luotua jotain erilaista mielenkiintoa ja huomaan miten tärkeää on kuvata kaikissa säätyypeissä. Ehkä pilvetön taivas sopii moneen, mutta sillä on aika vaikea kuvata esimerkiksi merenkulkua.





Tallinnan katukuvaa täyttävät modernit ratkaisut, tässä kuvassa rakennuksen tummista lasisivuista peilautuu vastakkaisten rakennusten kuvat. Tallinnan keskusta on mukavan vaihteleva ja vaikka yleensä vierastan kovin modernia arkitehtuuria, on mielestäni kiinnostavaa nähdä tällaisiakin toteutuksia.


Keli Tallinnassa oli oikeastaan puolipilvinen ja tunnelma oli varsin keväinen. Lunta ei juuri siellä ollut näkyvissä ja lämtötilakin vahvasti plussan puolella. Varsinainen päivä kului ihan muissa asioissa ja ilta ja yö painotteisena ihmisenä päätin keskittyä lähinnä vain saapumisen ja lähtemisen aikaan. Laivan kannella lähtiessä oli aurinko juuri ehtinyt laskea maillensa ja Tallinnan siluetti luo omaa tunnelmaa.

Kuvassa halusin erityisesti pyrkiä linjoihin ja niiden sommitteluun. En halunnut tuoda ihmistä korostetusti esiin, vaan paremmin pyrkiä siluettiin ja korostaa linjojen tärkeyttä. Värien suunnattoman nopea vaihtelu lähtiessä Tallinnan satamasti taas kerran sai huokailemaan toinen toistaan upeammista sävyistä.






Satama on visuaalisesti yksi kiehtovimmista kohteista. Vanhojen nostureiden piirtyminen kauniiseen taustaan saa jotenkin nostalgiakaipuuta aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat