Sivut

4.12.2013

Yhden valolähteen hallinta pisarakuvauksessa

Sain pienen haasteen pisaroiden kuvaamiseksi yhdellä valolla, siten, että voin hallita pisaroiden valokuvioita. Pienen itsepäisyyden ja melkoisen kokeiluhalun pohjalla lähdin pohtimaan ratkaisua käyttäen melko yksinkertaista ns. kuvaustelttaa ja laajaa lasiastiaa. Keittiön välineitä käyttämällä ja tietosanakirjoja käyttäen toteutin valaisun ruokahuoneen pöydällä.

Olen kovin ihastunut veden loputtoman monimuotoiseen ja sattumanvaraiseen muotoon, joka toisinaan saattaa saada jopa inhimillisiä ja eläimellisiä muotoja. Kovin paljon en halua sekottaa värejä, joten usein mielellään pyrin hakemaan sävyt taustakankaan sinisestä, ja muutenkin melko monokromaattisesta värimaailmasta, minkä miellän myös parhaiten veteen kuuluvaksi.










Kaikissa on ollut käytössä valaisimena vain yksi salama, joka on triggerillä sijoitettu kuvauspisteessä takaoikealle. Alkupään kuvissa vasemmalta puolelta kuvaa valaisee peili ja lisäksi himmeä kiilto veden pinnassa on saatu aikaan objektiivin ympärillä olevalla leivinpaperilla. Loppuosan kuvissa kuplien ja vesivanojen keskellä sijaitsevat valojuovat on valaistu salamalla kahdella valoraolla salaman edessä, välissä varsinaisena valopintana toimii diffuusorikalvo, eli kuvateltan reuna. Alkuperäisessä haasteessa edellytyksenä oli valon hallinta, kuten se tässäkin on tavoitteeseen päästy.

Tällaisten pisarakuvien ja yleensä kuvahaasteiden asettaminen ja toteuttaminen on valokuvauksen suola. Aina ei tarvitse kovin ihmeellisiä välineitä, jotta saat toteutettua haluamasi kuvat ja koskaan ei voi sanoa, ettei mitään olisi oppinut. Näitäkin pisarakuvia olen kymmeniä aikaisempiakin kertoja ottanut viimeisen 4 vuoden aikana ja kehyksiinkin on 4 kuvaa ehtinyt viime keväänä.
Näiden kuvien mittasuhteet ja ympäristö on vaikeasti hahmotettavissa. Tällä kertaa pisaroiden koko on sentin ja alle 5cm välillä, mutta taustan "maisema" saa vaikutelman muistuttamaan suuria muodostelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat