Sivut

18.11.2012

"Salo klo 19:00-07:00" raakatut kuvat

Kuvaa ottaessa pyrkii varsinkin dokumentaarisessa kuvaamisessa tallentamaan kaiken. Oman projektini 12h käsitti kahdella kameralla otetut 610 kuvaa. Kuvaustapaa valitessa on joutunut tekemään valinnan, joka tässä tapauksessa edellytti vallitsevan valon käyttämistä, jottei eläimet ja kukaan muukaan häiriydy. Koko kuvasarja otettiin periaatteella kärpäsenä katossa ja mitenkään itse vaikuttamatta kenenkään toimintaan, vaan seuraamalla vain sivusta maatilan tapahtumia. Koko projektin vaikeimmasta päästä tehtävä on editoida aineisto lopulliseen muotoon, missä raskain tapahtuma on kuvien valitseminen.

Valaistusolosuhteet olivat erittäin vaikeat. Eri valaisimet olivat pahasti eri sävyisiä ja valkotasapainon neutralointi tappaa pahasti ympäristön tunnelman. Kuvaamisen suurimpia ongelmia oli tietysti varsin puutteellinen valo, jolloin käytännössä suurimmassa osassa kuvia on liike-epäterävyyttä ja tapahtumien kuvaaminen jalustan tai edes monopodin kanssa olisi ollut liian vaikeaa.

Kuten varsinaisessa dokumentissä jo mainitsin, jäi yön tunnit kokonaan näyttämättä. Toisaalta halusin näyttää tilallisen toimintaa riittävästi, jotta aikojen ja työmäärän suhteet olisivat jotenkin luonnollisia, mutta tässä jää pakosti elämättä puolet tuosta ajasta. Se mitä huomasin, etten vain osaa oikein riittävästi typistää kuvaamalla, joten se on tehtävä editoitaessa. Kaikesta huolimatta, en välttämättä lähde enää muuttamaan tuota dokumenttia, vaan tuon niitä puuttuvia linkkejä dokumenttiin, joka muuttaa merkittävästi kerronnan luonteen. Näillä kuvilla olisin toivonut voivani kertoa sitä tarinaa, jonka olisin mieluiten halunnut kertoa, jos kuvamäärä olisi laajempi.


Näissä kuvissa on muutama kokeellisempi kuva yön tunneilta, joissa pisimmät valotusajat menevät 10 minuuttiin. Näiden kuvien rooli on tuoda esille varsinaisen dokumentista puuttuvat mittasuhteet.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat