Sivut

16.11.2012

Dokumentti projekti "Salo klo 19:00-07:00"

Aiheenamme dokumentti projektissa on "Salo klo 19:00-7:00". Aiheen käsittelytapa on täysin vapaa, eikä kuvaustapaan ole annettu erityisiä ohjeita. Ensimmäisessä brieffauksessa keskusteltiin Salon alueen vaikeuksista ja niiden vaikutuksesta laajasti alueen elämään. Salo on alueellisesti laaja, joka entisestään antaa lisää mahdollisuuksia käsitellä aihetta.


Oma projektini käsittelee maatilan arkea, jossa aika noudattaa samaa kaavaa päivästä toiseen ollen positiivisen työtelijästä riippumatta kaikista ongelmista. Arjessa ongelmat eivät ole esillä, vaikka samat talouden ongelmat varmasti koskevat  yhtäläillä täällä, kun Salon kaupunkialueella. Serkkuni tilan arki näyttää todella hektiseltä.

Illalla saapuessani paikalle, on isäntä hoitamassa paperiasioita ja samalla valmistaudutaan lähtemään ilta-tarkastukselle navettaan ja talliin. Kahvikuppi odottaa pöydällä puhelimen kanssa, kohta mennään taas. Ikkunasta näkyy näidenkin iltatoimien hektisyys.

klo 19:00-21:15







Kun tarkastus on tehty, alkaa olla aika siirtyä yöpuulle, kun herätys on taas hyvin aikaisin. Yöllä posti saapuu jo puolen kolmen aikaan, yövalot valaisevat navettaa, jossa lehmät ovat lepäilemässä makuullaan. Vesisade kiihtyy hieman aamua kohden, kuvaussää on tolkuttoman pimeä, kosteuden viedessä lähes kaiken valon. Vaihtelua yön hiljaisille tunneille tuo, kun kissa hyppää kannolle hiiriä tähystämään. Aamulla puolen viiden aikaan syttyy taloon valo, pian saavutaan navettaan melkoisella vauhdilla.

02:25-04:35





Seuraavat kaksi tuntia ovat todella hektisiä, 40 lehmää ja suuri määrä nuorempaa karjaa, yli 30 hevosta ja ponia, lukematon määrä kissoja ja koiria saavat ruokansa, paikat puhdistetaan ja lehmät lypsetään.

Syntyperäiselle kaupunkilaiselle on melkoisen vierasta nähdä tuota valtavaa työmäärää, mitä nuo aamun tunnit ja päivä sisältää. Rutiinien seuraaminen ja kuvaaminen on mielenkiintoiselta, mutta samalla melkoisen uuvuttavaa. Lapsuudessani  olen katsellut samaa navettaa ja niistä ajoista on varmasti paljonkin muuttunut. Lehmiä on viisinkertainen määrä ja muita eläimiä valtavasti lisää, tekniikkaa on tullut helpottamaan hommia, mutta kovin käsityövaltaiselta tuo edelleen vaikuttaa.

05:00-07:00









Kuvausprojektini loppuu välineiden puhdistamiseen ja aamukahvi odottaa juuri seitsämän jälkeen. Yön tunteina sain nukutuksi yhteensä 20 minuuttia autossa. Kun kuvamäärä on rajattu, jäi yön tunteina kuvaamani hiljaiset hetket pois. Ne voisivat lisätä dokumenttiin hieman erilaista sävyä, mutta toisaalta päätin valita myös tiukasti maatilan työhön sidotun näkökulman. Saatan esittää tämän dokumentin ulkopuolella sitä kuvakantaa, jonka rajasin dokumentista ulos.

2 kommenttia:

  1. HYVÄ MARTTI!!! Superkuvia, jeeejee!!! Ton vikan "setin" navettakuvat tosi miellyttäviä, ja tykkäsin kanssa ekan setin vikasta, siitä ikkunan läpi otetusta kuvasta :) Näillä on hyvä lähtee kritiikkiin ;) Milloin se muuten on, josko pääsis urkkimaan... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukuussa se on, mutta ilmoittelen heti kun muistan. Tavallaan kuvina olisi varmasti ollut toiseen ja ensimmäiseenkin settiin parempia tarjolla, mutta aiheen käsittely ja kokonaiskuvamäärä riistäytyy muuten käsistä.

      Ajattelin laittaa kuvia, jotka ei tässä sarjassa vie dokumenttia eteenpäin, mutta olisivat muuten miellyttäneet minua kuvina, vielä lähipäivinä näytille.

      Suhteellisen tyytyväinen olen yhden yön tuotoksiin, kun en lähitulevaisuudessa ehdi toista yötä enää tuolla viettää, eivätkä varmaan nurkkiin ylimääräistä kärpästä haluakkaan. Hieman jään vielä joitakin kuvia pohtimaan ja tekisi mieli poiketa parilla lisäkuvalla maksimista.

      Poista

Lukijat